NEDERLANDS INDIŽ 

Avontuur in Nederlands-IndiŽ

Lei Keijdener
foto titel

Joannes Leonardus (Lei) Keijdener, geboren op 18 maart 1894 te Hulsberg als 9e kind van Joep Keijdener en Tina Vleugels. Hij werkt op 16-jarige leeftijd als dienstknecht bij Slagerij America te Meerssen (1910). Volgens het bevolkingsregister van Meerssen vertrekt hij in 1912 naar de buurgemeente Beek. Op 13 februari 1918 trouwt hij in 's Gravenhage met Johanna Hendrika Pieternella Mounier, geboren aldaar op 29 mei 1896.

In de krant ĎHet Vaderlandí, van maandag 25 april 1921, staat een passagierslijst afgedruk van de SS Kawi. Dit stoomschip is op 23 april vertrokken vanuit Rotterdam naar Nederlands IndiŽ met mevr. J.H.P. Keijdener-Mounier aan boord. Haar man, Lei, is dan vermoedelijk al in de nederlandse kolonie, waar hij werkt als inspecteur van de spoorwegen.

 

Annie Keijdener-Mounier
foto titel


Op augustus 1925  vertrekt hij vanuit Batavia met de SS Koning der Nederlanden naar Amsterdam,  voor een bezoek aan zijn familie in Nederland. Zijn vrouw keert nagenoeg ieder jaar terug naar de ĎLage landení. Zij werkt in Nederlands-IndiŽ als gezelschapsdame.

Zijn bezoek in 1932  zal, zo achteraf blijkt, zijn laatste terugkeer zijn aan zijn geliefde geboorteland. Op 28 september vertekken ze beide vanuit Rotterdam naar Batavia met het dubbelschroef mailmoterschip Baloeran.


 

Het graf van Lei Keijdener in Semarang (Nederlands IndiŽ)
foto titel

Op 25 mei 1934 overlijdt hij op 40-jarige leeftijd te Semarang (Nederlands IndiŽ). Volgens de Ďoverleveringí is hij onwel geworden nadat hij een maaltijd had genuttigd. Vermoedelijk hebben inlanders mensenharen onder het vlees vermengd en hem zo vergiftigd.

Kort na het overlijden van haar man keerde Annie Keijdener-Mounier definitief terug naar Nederland. Tijdens de tweede wereldoorlog werkt ze hier als verpleegster. Ook heeft ze een tijdje ingewoond bij het gezin Keijdener-Langenberg te Houthem; op 2 mei 1962 is ze vanuit Maastricht naar ís-Gravenhage vertrokken, waar ze ook is overleden. Vermoedelijk is ze bezweken aan de verwondingen, die ze zou hebben opgelopen bij een brand.