Onlinekrantpap_math_splendidcars_wo2.jpg

VALKENBURG Een oproep in de rubriek ‘Bij de koffie’van het Limburgs Dagblad heeft meteen resultaat opgeleverd. De voormalige Zwitserse automonteur Sjangie Wild van touringcarbedrijf Splendid Cars herinnerde zich dat tijdens de bevrijdingsdagen twee jongens bij hem in de bandenkelder van het bedrijf hadden geschuild. Maar hij heeft nooit geweten wie het waren. Tot zondagmorgen. Toen meldden zich dankzij de oproep in de krant de broers Wiel en Math Keijdener. Inmiddels hebben zij met Sjangie Wild oude herinneringen opgehaald.

De broers waren in september 1944 zestien en zeventien jaar. Hoe zij per toeval in de bandenkelder terecht kwamen kan Wiel zich nog heel goed herinneren. Vanaf de Nieuweweg, waar het gezin Keijdener toen woonde, hadden de broers op donderdag 14 september Amerikaanse legervoertuigen en tanks zien rijden over de Rijksweg bij Vilt. Dat was voor hen aanleiding om de bevrijders tegemoet te gaan. Maar in de Wilhelminalaan zagen zij hun weg versperd, toen daar juist op dat moment de laatste brug over de Geul de lucht invloog. Voor de Duitsers was dat net op tijd, want de eerste Amerikaanse soldaten kwamen al naderbij, sluipend van boom tot boom.
Meteen daarna begonnen ook de gevechten, hetgeen de broers dwong een veilige toevlucht te zoeken in de bandenkelder. Pas op zondagmorgen van 17 september, toen ook het noordelijke van de Geul gelegen deel van Valkenburg was bevrijd en het Duitse geschut op de Nieuweweg het zwijgen was opgelegd, durfden zij weer naar huis terugtekeren. Men kan zich voorstellen hoe men drie dagen lang in huize Keijdener in angst heeft gezeten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *